Sep 7, 2010

CD Review: Ernst Jansz - Dromen van Johanna

Om hier maar meteen even mee te beginnen: ik heb niet veel met Bob Dylan. Ik ben geen groot fan van het Nederlandstalig lied. Ik heb wel een groot zwak voor de artiest Ernst Jansz. 'Dromen van Johanna' is het derde solo album van Ernst Jansz bestaande uit louter Bob Dylan liedjes, vertaald in het Nederlands. Is dat dan wat? Nou en of!

Jansz heeft niet voor de meest bekende nummers gekozen, dus geen rollende stenen op dit album en heeft niet met een Prisma woordenboek naast hem de liederen vertaald. Dit album telt twaalf rustige nummers met een totale lengte van bijna 70 minuten, stuk voor stuk gespeeld door doorgewinterde muzikanten en uiteraard ontbreekt ook de mondharmonica, toch tekenend voor het oudere werk van Dylan, niet. Er is zorg en tijd (twee jaar) aan de teksten besteed en dat hoor je, het klopt allemaal. Voeg hierbij de warme stem van Jansz toe, dit alles maakt dit album tot iets ontzettends moois.

Dylan is een verhalen schrijver, Jansz is een rasechte verteller. En dan luister je en het boeit, Ernst Jansz boeit 70 minuten lang met verhalen die eigenlijk niet van hem zijn, met muziek die eigenlijk niet van hem is. Maar dat vergeet je al heel snel. Jansz neemt je mee en vertelt de prachtigste verhalen. Je vergeet dat dit Dylan is, dit is Ernst Jansz. En het is mooi, heel mooi. Zelfs of wellicht wel vooral in het Nederlands.

'Dromen van Johanna' is verschenen op V2 Records, nu met gratis bonus DVD met de 'making of...' en enkele video clips. 8/10

No comments:

Post a Comment